Sapa, navštivte Vietnam v Praze

Datum: 29.5.2020

Autor: Dominika Literová

Pro mnoho lidí je Sapa známá dvěma aspekty. Jedním z nich je bohužel ten negativní, kdy se často objevují reportáže ve zprávách o různých raziích z důvodu nelegálního zboží nebo o požárech. Další ji znají z té lepší stránky, že si tam jezdí pro asijské potraviny do místních obchodů, ať už do restaurací nebo jen do vlastních kuchyní. Tak či tak Sapa je česká rarita, která stojí za to vidět a poslechnout si historii vietnamské komunity milým odlehčeným způsobem.

Sapa, Sa pa

Tržnice Sapa získala svůj název podle vietnamského města Sa Pa v provincii Lao Cai na úplném severu Vietnamu. Turisté sem cestují většinou vlakem, necelých 400 km od hlavního města Hanoj, aby obdivovali rýžová pole.

Nejlepší období k pozorování zelené scenérie rýžových polí je v měsících červen až září, ale to je také dešťové období. Zbytek měsíců zde pole vypadají jinak, než jak jsme zvyklí z fotek. Rýže se sklízí pouze jednou za rok, a proto krásná fotogenické zeleň tu taky není víckrát do roka.

Kromě polí se zde nachází pohoří Himálaje, kde žije mnoho horských kmenů ve svých horských vesničkách. Dobrodružné turisty jsem převážně láká nejvyšší hora Vietnamu Fan Si Pan, kterou je také nejvyšší horou Jihovýchodní Asie. Výšlap trvá zhruba 2-3 dny anebo od roku 2015 zde jezdí na vrchol také lanovka. Určitě nádherná krajina stojí za to navštívit, ale než se rozhodnete letět do Vietnamu, tak proč nenavštívit Sapu v Praze, která sice nemá tak krásné scenérie, ale přesto se dozvíte dost o běžném životě Vietnamců.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.