Nejkrásnější české hrady

Datum: 8.4.2020

Autor: Dominika Literová

Zavřené hranice nám nezkazí letní sezónu! Buďme doma a vyčkejme, dokud se situace nezlepší a připravme se na léto po Česku například inspirací následujících 7 hradů, které jsou jedny z nejkrásnějších na našem území.

1. Hrad Karlštejn

1348. Nachází se jihozápadně od Prahy v chráněné krajinné oblasti Český kras. Účelem hradu bylo mimo jiné místo pro uschování královských pokladů.

Samotný hrad stojí na vápencové skále nad stejnojmennou vesničkou, kterou vede příjemná procházka do mírného kopce z blízkého parkoviště. Hrad se skládá z několikrát samostatných opevněných budov, které jsou postavený podle důležitosti. Nejvýše postavená Velká věž, ve které se nachází právě slavná Kaple svatého Kříže, která je nejkrásnějším místem na hradě a kde byly kdysi uchovávány královské korunovační klenoty.

Nejznámější film točený na hradě byl filmový muzikál Noc na Karlštejně z roku 1973.

2. Hrad Pernštejn

Další z gotických hradů postavených ve 13. století, který je nejvíce navštěvovaným moravským hradem. Za svou celou historii nebyl nikdy dobyt, i přes velké snahy Švédů během 30tileté války. Z toho důvodu se zachovala jeho podoba včetně mnoha detailů, a proto se stal oblíbeným místem natáčení mnoha pohádek a filmů: Jak se budí princezny, Čert ví proč nebo horor Van Helsing. Kromě samotného hradu a jeho velmi dobře zachovaných interiérů je možné navštívit okrasnou zahradu, která je možná spolu s průvodcem v rámci komentované prohlídky nebo samostatně.

3. Hrad Kost

Gotický hrad ze 14. století nacházející se v Českém Ráji u hranice Středočeského a Královéhradeckého kraje. Legendy praví, že hrad nebyl dobyt více než jednou, protože je tvrdý jako Kost. Pravděpodobnějším vysvětlením je lokalita a postavení hradu. Hlavní věž, která je symbolem hradu, je postavená s půdorysem lichoběžníku a proto bylo těžší ji vážně zasáhnout.

V současné době je stále soukromým majetkem italské větvě českého hraběcího rodu Kinských dal Borgo, kteří mají na starosti jeho správu. Pro návštěvníky je připravených několik možností, jak si užít prohlídku hradu. Lidé si mohou vybrat z 6 okruhů. Zabaví se zde i ti nejmenší návštěvníci s okruhem Z pohádky do pohádky, kdy budou děti provázené princeznou nebo naopak pro odvážnější
jedince okruh s názvem Otevřete 13. komnatu, kde se průvodcem stane kat.

Hrad se stal místem natáčení několika známých filmů či pohádek. Jednou z nejznámější pohádek natáčených na hradě byla S čerty nejsou žerty z roku 1984.

4. Hrad Loket

Další z gotických středověkých hradů se nachází nedaleko Karlových Varů. První zmínky o hradu pochází již z druhé poloviny 12. století. Hrad se nachází na skalnatém výběžku a ze tří stran je obklopen řekou Ohří. Nejvyšším stavbou je 26 metrů vysoká hradní věž, která nabízí návštěvníkům výhled na okolí z ptačí perspektivy. Stejnojmenné město Loket, které obklopuje hrad, bylo vstupní branou do Čech. Ve středověku se říkalo, že kdo dobude opevněné město, dobude celé Česko. Nejzajímavější částí hradu je expozice útrpného práva, kde jsou představeny různé způsoby mučení pro donucení doznání.

5. Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát se nachází ve Středních Čechách necelých 40 km západně od Prahy. Byl postaven ve 13. století a sloužil jako lovecký hrad českých knížat a králů. Právě proto je tam v současné době expozice zaměřena hlavně na svou loveckou historii, včetně dobových zbraní apod. Kromě expozic je zde k vidění knihovna s asi 50 tisíci svazky, která je pojmenována podle rodu posledních majitelů hradu Fürstenberků. Hrad se stal také během své dlouhé historie několikrát vězením pro vysoce postavené. Vězněn zde byl například Karel IV. ve svém dětství nebo známý alchymista magistr Edward Kelly.

I hrad Křivoklát se stal místem natáčení mnoho známých pohádek a filmů, ať už českých: Jak se budí princezny, Třetí princ, Tři veteráni, Bathory, ale i zahraničních: Kletba bratří Grimů.

6. Hrad Bouzov

Nejromantičtější hrad České republiky, jak se mu přezdívá, se nachází 33km severozápadně od města Olomouc. Pohádkový hrad získal svou podobu během svých přestaveb od gotiky až do 19. století, kdy získal svou současnou podobu. Velká část tehdejšího středověkého hradu byla zbourána a inspirace vzhledem jihoněmeckých hradů dal vznik dnešní podobě. Hrad nabízí velké množství
prohlídek. V minulosti byl majetkem mnoha českých a moravských rodů, později byl odkoupen Řádem německých rytířů, proto byly do hradu svezeny různé artefakty pojící se k německým rytířům. Nakonec se stal po druhé světové válce majetkem státu.

Kromě základního okruhu je pro návštěvníky připravená prohlídka v kostýmech nebo třeba večerní prohlídka hradu.

Kouzelná podoba hradu inspirovala režiséry filmů a pohádek, aby se hrad stal jedním z natáčecích míst. Točila se zde například pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Arabela nebo nová pohádka Princezna zakletá v čase (2020).

7. Hrad a zámek Český Krumlov

Nad řekou Vltavou protékající městem Český Krumlov se nachází stejnojmenný hrad a zámek Český Krumlov, který je druhým největším hradním a zámeckým komplexem v Čechách (po Pražském hradě) a to díky své rozloze přes 6 ha. Od roku 1992 patří také do Světového dědictví UNESCO a je třetím nejnavštěvovanějším hradem a zámkem v České republice.

Byl vystavěn ve 13. století a poté několikrát přestavován či rozšiřován. Z každého období si část vzal a tak byla vytvořena současná podoba. Gotická věž Máselnice, renesanční stromy a malby v tzv. Rožmberských pokojích až po zámecké barokní divadlo ze 17. století datuje svou historii.

Kromě exteriéru a interiéru, se hrad a zámek pyšní veřejně přístupnými krásnými zahradami. Symbolem zahrad je Otáčivé hlediště, které funguje již více než půl století, které svým originálním řešením využívá okolní prostor divadla. Je místem letních festivalů a divadelních inscenací a zvyšuje
tak kulturní význam města.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.